Според нов доклад на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие контрабандистите на фалшиви стоки използват Хонконг, Обединените арабски емирства и Сингапур като глобални центрове за внос на фалшиви стоки, които след това се реекспортират по пощата или с куриерски услуги.

Докладът твърди, че няколко локации в Средна Азия - Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Йемен, са ключовите транзитни точки за фалшиви стоки за Африка. Други четири транзитни точки - Албания, Египет, Мароко и Украйна, се използват за прехвърляне на фалшиви стоки към ЕС, докато Панама е важна транзитна точка в посока САЩ.
 
Около 3/4 от фалшивите стоки се транспортират по море, като куриерските служби и обикновената поща се използват за пренос на по-малки стоки. Отчетена бе и нарастващата роля на технологиите при престъпленията, свързани с ИС, в контекста на онлайн търговията.

Докладът бе представен на проведената в Берлин в средата на годината Европейската среща на върха за правоприлагане в областта на интелектуалната собственост, организирана от немското Министерство на правосъдието и защита на потребителите, Европейския съюз и Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз.